Föreningsevenemang under år 2017

Regionträff Mellansverige Visan i Sverige
Lördagen 14 januari arrangerade RVS ett regionsmöte i Mariestad, där representanter från olika vis/musikföreningar i mittregionen samlades och diskuterade och delade sina erfarenheter om sina respektive föreningars verksamheter, medlemsrekrykteringar, aktiviteter för medlemmar och offentliga arrangemang, utbildningar, etc.. Det blev många och intressanta diskussioner. Kvällen avslutades med middag och en massa sång.
Det var vi som var med denna dag:
Göran Fagerholm, Roland Gustafsson från Visans Vänner i Eskilstuna,
Ulrika Wadell, Inger Högberg från Visans Vänner i Katrineholm,
Per och Gunilla Hägg från Visans Vänner i Västerås,
Mårten Ohlsson, Bertil Engh från Visklubben Hallen i Karlstad,
Anders Falk från Visklubb 67 i Säffle,
Anders Ramberg, Martin Fernström, Roy Sällström, Eva Ekhagen från Visans Vänner Skaraborg
Håkan Hultin, kontaktansvarig Visan i Sverige.
(Här finns det bilder från mötet)

17 januari; medlemsmöte med temat: Valfritt. Det var inte särskilt svårt för de tiotalet medlemmar som slöt upp på medlemsmötet, att hitta visor att sjunga till kvällens tema.
Vi fick höra flera nya/okända visor på både svenska, norska och en härlig visa på finska.
Vi hälsar vår nya medlem Roland Tiger välkommen till föreningen.
(Här finns det bilder från mötet)

14 februari; medlemsmöte med temat: Hjärta och smärta.
15 medlemmar kom till årets andra medlemsmöte och alla hade med sig visor och dikter på kvällens ljuva men lite smärtsamma tema.
(Här finns det bilder från mötet)

14 mars: år/medlemsmöte med tema: Kvinnor.
Det blev ett välbesökt år/medlemsmöte med sedvanliga årsmöteshandlingar och med en del nyval. Efter avslutat årsmöte avtackades de avgående styrelsemedlemmarna Ingela Alfredsson, Seppo Stävenborg och revisorerna Inger och Per-Olof Persson med var sin blomstercheck. Sedan avtackades Karl-Erik Eriksson med en blomstercheck och en bok för långt och troget jobb i styrelsen, totalt 16 år har Karl-Erik suttit med i styrelsen.
Efter detta blev vi bjudna på ett mycket välsmakande bröd (med tillbehör) som Håkan Hultin bakat.
Mätta och nöjda satte vi sedan igång och sjöng, spelade och läste dikter på kvällens tema.
(Här finns det bilder från mötet)

Kommentarer från Taubeaftonen den 12 mars med Anna-Lotta Larsson
Håkan Hultin hälsade publiken varmt välkomna till föreningens årliga återkommande hyllning på Evert Taubes födelsedag, där traditionsenligt föreningens egna medlemmar har hand om första akten: Håkan presenterade kvällens första artist, Lennart Svensson som till vardags är musiklärare på musikskolan i Mariestad. Lennart inledde med några högst personliga tolkningar av Fritiof och Carmencita och Tango i Nizza, en berättelse från början till slut.
Den höga kvalitén på låtval och framförande fortsatte när Martin Fernström, Anders Ramberg och Gunnar Törngren tog över scenen. Martin inledde på flöjt och sång med visan Karl-Alfred och Ellinor och lite senare in i programmet Pepita dansar, ackompanjerad av Anders Ramberg (gitarr) och Gunnar Törngren (banjo). Gunnar Törngren framförde några av sina egna tonsättningar och tolkningar av Evert Taubes noveller Nordväst en kvart nord, Violer och vind och Vintertid i Smögen. Varpå första akten avslutades med att de tillsammans spelade och sjöng Karl-Alfred, Fritiof Andersson och jag.
Inför andra akten och efter lite pausmingel bänkade sig publiken och vände blickarna mot scenen när Anna-Lotta Larsson gjorde entré och vilken entré! Från första stund ägde hon scenen och trollband publiken.
Att hon är en duktig sångerska visste väl de flesta men hon visade sig också vara både ödmjuk, rolig, charmig och härlig att lyssna och se på. Den enkla men vackra röda långklänning hon valt för denna kväll var perfekt och gjorde sig bra intill den svarta flygen där Hansa Berg tagit plats.
Anna-Lotta gav en mycket väl vald blandning av låtar/visor. Hon började med Den första gång jag såg dig, för den sången fick hon kvällens första långa applåd, en applåd som sedan följdes av liknande för varje sång hon sjöng. Hon bjöd på kända och okända Taubelåtar såsom Byssan lull, I dina drömmar, Minnet och tystnaden, Fragancia. Vi fick också höra en fantastisk fin tolkning av Trubbel en visa skriven av Olle Adolphson, samt några andra  kända låtar/visor som Halleluja, Var kommer barnen in och Mitt eget land, skickligt och underbart ackompanjerad av Hansa Berg på flygel/piano. Hon ville också agera allsångsledare och hennes val var Man ska leva för varandra och naturligtvis fick hon oss alla att sjunga för och med varandra.När föreställningen var slut visade publiken sin uppskattning genom att stående ge en applåd som inte slutade förrän hon och Hansa gav ett extranummer. Själv gick jag hem med ett stort leende på läpparna, tacksam för denna fina upplevelse. Sångmässigt får Anna-Lotta högsta betyg. Det blir väl ingen förvånad över, men att hon också var väldigt underhållande mellan låtarna, överraskade mig. Hon bjöd på sig själv och berättade små söta historier om sitt liv.Hon drog en fräckis. Hon var både lättsam och allvarlig. Hon fick publiken att hjärtligt skratta många gånger. Vid ett tillfälle när skrattsalvorna började avta så säger hon med glimten i ögat: Det verkar som att ni är här frivilligt. Är ni det? Självklart svara vi; Jaaa! lika självklart kan jag säga ett Ja, jag kommer gärna frivilligt igen, för att lyssna på dig Anna-Lotta Larsson!
Vid pennan: Monica Hedberg.

(Här finns det bilder från kvällen)

11 april, medlemsmöte med tema: Barbro och Nils.
Det var en mycket god uppslutning av medlemmar och det blev många fina visor sjungna denna kväll. Nils Ferlin var en populär skald som tolkades av många under kvällen, men det blev också några visor av Barbro Hörberg också. (Här finns det bilder från kvällen)

9 maj medlemsmöte med tema: Med utländsk härkomst.
Vi var ett femtontal medlemmar som slöt upp till kvällens medlemsmöte. Det var ingen brist på medlemmarnas fantasi, när det handlade om att leta upp visor på kvällens tema. Det blev en härlig blandning av visor med utländska toner till komp på gitarr, banjo, blåsinstrument och fioler. (Här finns det bilder från kvällen)

7 juni; medlemsmöte/säsongsavslutning på restaurang Laxhall Torsö, med tema: Vått och Torrt
Vi nästan 30 medlemmar som kom till avslutningen vid Laxhall på sommarsköna Torsö, som vanligt bjöd på sol och sommar och efter lite välkomstmingel så bjöd Kurt Ehn på en ”fnattig” inledningsvisa på kvällens tema ”Vått och torrt”! Efter ytterligare ett par visor så var det dags att intaga maten där vi kunde välja mellan halstrad gös eller grillad ryggbiff. Stämningen var på topp under hela kvällen och det blev många muntra skratt och värmande kommentarer på de visor och dikter som framfördes under kvällen av  våra medlemmar. (Här finns det bilder från kvällen)

23 juli, Visor till kaffet på Kopparbolet för Lugnås hembygdsförening. Det var många som hade letet sig ut till Lugnås sommarfagra hembygdsgård, där Visans Vänners medlemmar Roland Tiger, Iréne Skoog och Anders Ramberg stod för det musikaliska och bjöd uppskattat program med ett knippe visor och dikter. Hembygdsförening stod för kaffe och tårta. (Här finns det bilder)

6 augusti; Visor på hemvändardagen i Logården för Odensåkers Hembygdsförening.

Det blev en lyckad visafton, där Per Svensson, Roy Sällström, Harald Nyman och Håkan Hultin från föreningen spelade och sjöng visor. Publiken bjöds på ett blandat program som handlade om kärleken till hembygden och övriga livet, både i den traditionella visformen samt i schlagervisform. Publiken tackade med många värmande applåder och goa skratt under kvällens konsert.
(Här finns det några bilder, men tyvärr inte den bästa kvalitén.)

12 september; medlemsmöte med temat: I valstakt.
20
medlemmar kom till höstens första medlemsmöte och många blev de visor och dikter som framfördes i valstakt och det drogs en å annan vals också.
(Här finns det bilder från mötet)

7 oktober Mariestads Visfestival, referatet samt foto från festivalen finns under fliken "mariestads_visfestival.htm"

10 oktober; medlemsmöte med temat: Bluff och båg.
ett tiotal
medlemmar kom till höstens andra medlemsmöte och det blev en del ljugarvisor i de flesta former och även denna kväll drogs en å annan vals.
(Här finns det bilder från mötet)

15 oktober visstund på Vigrum konstform. En höstkväll i mitten av oktober spelade representanter för föreningen på Vigrum Konstform, strax utanför Lidköping. Ett 20-tal personer dök upp vilket betyder att den lilla men mysiga lokalen var näst intill fullsatt. Aftonen började med att en förträfflig buffé serverades alla gäster. När spisen var uppäten och alla var nöjda så inledde Martin Fernström och Asta Timén ett drygt halvtimmes program vari Martin sjöng en blandning av egna sånger och Taubetolkningar. Mellan varje sång läste Asta ett stycke av Gustaf Fröding vilket knöt ihop programmet på ett förträffligt sätt. Därefter var det paus i programmet med kaffedrickning. Kvällen avslutades med att Gunnar Törngren svarade för den efterkommande halvtimmen med egna sånger och som extranummer sjöng han sin översättning av en av Kris Kristofferssons sånger. (Här finns det bilder från kvällen)


Här är länkar till de föreningsevenemang vi har haft under åren
; 2008, 2009, 2010, 2011, 2012  2013 2014 2015 2016 

Frågor om aktiviteter besvaras av styrelsen.

Vid frågor om hemsidan kontakta info@visansvanner.org