Funderar du på att hyra ut ditt hus? För många så blir denna fråga aktuell när man börjar bli lite till åren. Barnen har flugit ur boet och man har plötsligt lite för stor yta för sig själv – samtidigt som man kanske även har en måttfull pension att leva på. Genom att hyra ut hus – eller delar av det – så kan man dels få in lite välbehövliga pengar till kassan, och dels också få lite sällskap i vardagen.
Det finns även exempel på där folk väljer att hyra ut hus under vinterhalvåret medan man själv bor i ett annat land där klimatet är mer gynnsamt. Oavsett vilket så är det en ganska bra idé, men det kräver också vissa förberedelser och saker att tänka på. Vi tänkte rada upp några viktiga detaljer att vara medveten om i samband med att du planerar att hyra ut hus:
Du bestämmer! Till skillnad från vid uthyrning av en bostadsrätt – eller en hyresrätt – så krävs det inget tillstånd för att du ska hyra ut hus. Du bestämmer själv över hur länge en uthyrning ska ske och givetvis också till vilken. Vad gäller hyran däremot så finns det saker att förhålla dig till. Du kan inte sätta en hyra på måfå och i syfte att tjäna en massa pengar. Den ska vara skälig och täcka din egna drift- och kapitalkostnader. Det finns idag verktyg på nätet som kan användas för att räkna på vad en skälig hyra i ditt område kan vara.
- Välj en förmedlare. Att hitta en hyresgäst som du känner dig trygg med – och som har betalningsförmåga – är givetvis en extremt viktig fråga. Genom att lägga ut ditt hus hos en seriös aktör på nätet så är halva jobbet vad gäller research redan gjort. Samtrygg är ett exempel på en sida där du kan lägga ut ditt hus och där alla intressenter dels är verifierade med bankid och dels också bakgrundskontrollerade rent ekonomiskt. På den sidan kan du även få hjälp med exempelvis juridiska frågor. Att exempelvis hyran går via dem är en annan fördel som skapar mer trygghet för dig.
- Gör en inventarielista. Det är viktigt att både du och hyresgästen tillsammans går igenom huset och alla inventarier. Detta för att undvika framtida konflikter. Vilka skador fanns – och vilka är nya? Genom att skapa en inventarielista som båda godkänner och signerar så slipper ni hamna i en sådan tvist. Vill du vara extra säker så kan du även anlita en besiktningsman som upprättar ett dokument. Ett extra tips är att fotografera huset från in- och utsida.
- Försäkringar. Du kommer att behöva ha kvar din hemförsäkring, men även din hyresgäst ska ha en egen, separat sådan. Kontakta gärna era respektive försäkringsbolag för vidare rådgivning i den frågan.
- Lita på magkänslan. Se till att träffa några av de hyresgäster som visat intresse för att hyra ditt hus. Lita på magkänslan också. Det handlar ändå om ditt hus och den enskilt största investering du någonsin tagit. Du måste känna dig trygg!